[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F12%2Ffacebook-793048_640.jpg” width=”640″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Ceritanya bermula di sini…Tempoh hari aku ade lakukan carian sesuatu di google…Biarlah aku namakan benda yang aku carik tu sebagai Produk XX…Sejak dari hari tu, iklan tentang Produk XX asyik terpacak saje di ruangan iklan Facebook aku…Pada mulanya aku sangka owner iklan tersebut banyak duit…So mungkin dia bid tinggi gila sampai iklan asyik muncul aje.

Tapi lama kelamaan aku mula syak sesuatu…”macam ade suatu trick pade iklan tersebut”…Dah la iklan asyik muncul aje…Lepas tu bila aku klik, aku akan di redirect ke page-page yang PERNAH aku surf waktu aku google tempoh hari…Macam saje aje nak menambah “racun” pada aku yang memang dah lama mengidam nak beli Produk XX.

Dipendekkan cerita, beberapa hari lepas aku terjumpa satu tool yang bernama Retargeting Engine…Retargeting Engine ni membolehkan ads kita sentiasa muncul di screen laptop prospek menggunakan konsep COOKIES!…Ho ho…Itu macam rupanya…Memang thorrrrrbaek!

Mengapa thorrrrrbaek???…Meh sini aku terangkan ;

1) Lebih Targeted Daripada “Interest” Mahupun UID!

Sepertimana yang korang sedia maklum, sebelum ini untuk dapatkan prospek yang targeted kita akan gunakan ruangan “Interest” sebaik mungkin…Malangnya ia tak cukup targeted…Pastu muncul pulak UID (user ID)…Alhamdulillah UID memang agak targeted…Cuma ia masih lagi banyak kepincangan sebab UID yang kita dapat belum lagi 100% targeted walaupun kita hanya grab UID mereka yang like/comment/share…Maklumlah sekarang ni ramai prospek yang suka-suka like/comment sesuka hati walaupun dieorg sebenarnya tak baca ape-ape pun…Saje gatal tangan nak like atau komen “nak”, “PM” dan seangkatan dengannya… 😆

Berbeza dengan Retargeting Engine, prospek yang kita perolehi memang sangat targeted kerana mereka MEMANG sedang “cari” kita!

2) Niat Membeli!

Bila seseorang tu buka FB, niat dieorg pasti bukan untuk beli barang…Tapi lebih kepada nak baca/update status…Apabila “terpandang” iklan, barulah keinginan untuk beli tu muncul…Itu pun belum tentu beli…Kalau ayat iklan tak cukup power, memang susah jugak prospek nak beli.

Berbanding dengan Retargeting Engine, prospek yang kita dapat memang mempunyai azam (niat yang kuat) untuk membeli…Disebabkan azam itulah dieorg cari kita…Bila dah ade azam, ayat iklan kurang baik pun takde masalah…Beli tetap beli… 😆

3) Iklan Sentiasa Muncul

Benda ni biasa/banyak berlaku…Kadang-kadang prospek memang nak sangat-sangat beli produk kita…Tapi belum sempat nak faham atau nak klik “buy now”, kucing pulak beranak, anak pulak nak susu, bini pulak ajak pergi beli barang…Dah terbantut perasaan klimaks nak beli produk kita…Akhirnya terus lupa dan tak jadi beli.

Tapi dengan adanya Retargeting Engine, rangsangan kepada prospek dilakukan secara berterusan…Mana tak nya…Bukak FB nampak iklan kita…Bukak FB nampak iklan kita…Lambat laun beli jugak akhirnya… 😆

4) Boleh Digunakan Untuk Website Sendiri Mahupun Affiliate

Untuk makluman korang, Retargeting Engine ni bukan saje boleh digunakan untuk website sendiri…Malahan website produk affiliate yang korang promote pun boleh jugak…So memang tak sia-sia kalau korang beli…Multipurpose…Banyak produk affiliate yang sama/hampir sama niche dengan produk kita dalam pasaran…So kita boleh gunakan prospek yang sama yang kita perolehi melalui Retargeting Engine.

[divider style=”6″]
Secara ringkasnya, terdapat TIGA fungsi utama Retargeting Engine dalam membantu menaikkan prestasi jualan korang menerusi FB Ads iaitu :

[bullet_block large_icon=”27.png” width=”” alignment=”center”]

  • Membolehkan iklan korang dilihat oleh prospek yang benar-benar targeted serta mempunyai niat untuk membeli produk korang.
  • Membolehkan iklan korang sentiasa muncul di screen monitor prospek menggunakan cookies.
  • Boleh digunakan untuk website sendiri, mahupun website orang lain (affiliate).

[/bullet_block]

Bila iklan kerap muncul di hadapan targeted prospek, klik akan meningkat…Bila klik meningkat, insyaAllah sales jugak akan meningkat… :mrgreen:

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2015%2F01%2Fretargeting-process.bmp” width=”491″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Setelah aku meneliti Retargeting Engine sedalam-dalamnya, aku bolehlah katakan memang berbaloi-baloi jika korang dapatkannya kerana banyak wang dapat dijimatkan untuk kos FB Ads di samping kita dapat meningkatkan jualan menerusi prospek yang lebih targeted.