Tolong Orang Aje Pun Boleh Dapat Income RM15k Setiap Bulan!

Tolong Orang Aje Pun Boleh Dapat Income RM15k Setiap Bulan!

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F02%2Ftolong-org-dapat-rm15k.jpg” width=”640″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Sikit masa dulu aku pernah dedahkan info ni…Tak tahulah korang perasan ke tak…Yang perasan tu, beruntunglah mereka… ­čÖé

Waktu aku nak dedahkan info ni dulu, aku pikir banyak kali jugak…Bukan apa, korang tau la sikap sesetengah orang kita…Kadang-kadang kalau dieorg tau ko boleh buat untung dengan hanya tolong dieorg ___, nanti mula la nak demand macam-macam!

Tapi sekarang aku tak nak berfikiran negatif…Aku fokus pada yang positif je…Kalau layan benda-benda negatif ni, memang sampai bila pun tak abis…Lagipun sekarang ni aku tau ramai yang perlukan duit lebih, so aku reveal sekali lagi dan aku upgrade sikit contentnya based on pengalaman terkini.

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F02%2Ftestimonial-income15k.jpg” width=”645″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Sebenarnya, tak semua benda dalam dunia ni memerlukan kita melaburkan duit untuk dapatkan keuntungan…Ada┬ácara┬áuntuk jana keuntungan sekitar RM15k hingga ke ratusan k┬ásetiap bulan tanpa perlu keluarkan sebarang kos…Benda ni bukan just teori je…Tapi aku sendiri dah dan sedang buat lagi…Otai-otai pun ramai buat benda ni…Sebab tu korang jangan pelik macam mana dieorg boleh untung puluh ribu ke ratus ribu sebulan…Nampak macam tak buat apa-apa je, tapi income boleh banyak macam tu!

Korang pun boleh buat benda ni sebenarnya…Kalau korang buat, korang bukan je boleh dapat income lebat, tapi korang jugak akan dapat…

[bullet_block large_icon=”5.png” width=”” alignment=”center”]

  • Dapat┬áincome (sudat tentu priority utama)
  • Dapat kawan.
  • Dapat makan percuma.
  • Kreadibiliti makin meningkat secara tak langsung.
  • InsyaAllah dapat pahala jugak.

[/bullet_block]

Haa…banyak kan benefit dia…Ko ado?

Okeh…Sebelum aku dedahkan benda ni, aku kena berterus terang…Duit takkan datang bergolek-golek macam dalam cerita tamil lepas ko tau benda ni…Walaupun korang tak perlu keluarkan modal (atau hanya guna sikit modal), tapi korang still kena dapatkan sikit ilmu dan buat sikit kerja…Dok goyang kaki dapat income tu takde dalam post ni…Yang tu ada kat syurga je…Mudah-mudahan kita semua dapat ke sana nanti…Amin… ­čśÇ

Tolong Solve Masalah Orang Untuk Dapatkan Income!

Waktu aku mula buat bisnes online dulu (sekitar 2008), memang masyarakat Msia ni tak ramai lagi yang terdedah dengan jual beli secara online…Tapi kalau korang tengok sekarang, jual beli secara online ni dah biasa sangat dah orang buat…Bersepah-sepah orang jual macam-macam produk…Korang tengok je la kat FB, kadang-kadang naik rimas mata kan.

So kalau nak diukur dari segi potensi peluang dan keuntungan, sekarang ni lebih cerah berbanding waktu dulu…

Orite bro, apa yang cerahnya bro? Aku masih blur-blur lagi ni….

Orite-orite macam ni…Untuk makluman korang, ramai prospek kat luar sana yang berminat nak jual produk dieorg┬ásecara online dengan lebih proper, lebih sistematik dan lebih menguntungkan…Tapi modal dieorg┬áterhad dan dieorg┬átak tahu pada siapa nak refer…Jadi, dieorg┬áni lah sasaran korang┬áuntuk jana keuntungan besar!

Kebiasaannya, prospek macam ni perlukan website ataupun shopping site untuk bisnes online dieorg selain teknik/tool marketing yang menguntungkan…So, inilah peluang korang…Korang boleh tawarkan bantuan ajar buat website atau ecommerce┬ásite secara percuma kepada dieorg ni semua guna wordpress (WYSIWYG system)…Tak perlu kenakan sebarang bayaran sebab korang akan dapat komisen yang besar dengan hanya pastikan dieorg follow arahan korang nanti.

Untuk buat website/shopping site, dieorg┬áperlukan domain dan hosting…Domain tu adalah nama website (contoh – usahawancyber.com)….Hosting pulak adalah tempat host file-file website (ayat/gambar/script/etc).

Untuk dapatkan keuntungan besar, tugas anda hanya suruh dieorg┬álanggan hosting melalui link affiliate korang je, then korang┬áakan dapat komisen yang sangat lumayan!…Cuba korang tengok berapa┬ábanyak komisen yang korang bakal dapat daripada company hosting (ni antara hosting terbaik dalam dunia)…

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F02%2Fkomisen-siteground.jpg” width=”995″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Haa, cuba korang tengok, kalau dapat 21 orang customer per month aje pun, korang akan dapat komisen USD125/sale…Kalau dalam RM hampir RM563 (ikut currency waktu post ni ditulis)…So korang akan dapat :

[bullet_block large_icon=”24.png” width=”” alignment=”center”]

  • RM563 x 21 orang = RM11823

[/bullet_block]

Ni dah level gaji manager ni bhai…Kalau korang dapat sorang customer sekalipun, korang akan dapat USD50/sale (~RM225)…Ni pun dah cukup baik…Boleh beli pampers/susu anak untuk sebulan!…Sapa nak bagi? Kalau nak pinjam duit sebanyak ni dengan Super Best Friend Forever pun belum tentu dapat bhai!

Orite, itu baru satu part (domain & hosting)…Seterusnya ada lagi benda yang korang boleh racun…Benda ni jugak tak kurang pentingnya untuk usahawan online…Even aku boleh katakan benda ni sebenarnya tool marketing terpenting dalam bisnes online…Kalau dah “terpenting” korang tak payah nak pertikaikan lagi lah…Aku tak nak cerita panjang lebar kat sini…Nanti dah lari topik plak…Cuma kalau korang nak tau apa yang penting sangat, korang google je “benefits of email marketing“…Then buat la kerja sekolah┬ásikit untuk kaji benda-benda tu.

Ok, untuk buat email marketing, kita perlukan autoresponder…Autoresponder ni adalah alat untuk membolehkan kita hantar email secara pukal pada prospek…Macam email yang aku selalu hantar kat korang tu…┬á­čść …Email-email tu kita boleh set hantar secara auto ataupun manual.

Untuk guna autoresponder, prospek kena bayar bulan-bulan pada company autoresponder…Company autoresponder pulak akan bayar komisen kat korang bulan-bulan kalau prospek langgan autoresponder melalui link affiliate korang.

Sebagai contoh, katakan korang promote servis Getresponse…Komisen yang Getresponse bagi adalah 33% daripada harga pakej autoresponder…Komisen akan dibayar SETIAP BULAN selagimana prospek masih langgan servis dieorg.

Ulang sekali lagi…SETIAP BULAN…Ini dah boleh jadi gaji korang bhai…Tak payah gi keja la kalau korang dah dapat ramai client…Bulan-bulan duit masuk je…Korang racun sekali je, tapi komisen dapat setiap bulan!

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F02%2Fkomisen-getresponse.jpg” width=”771″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Ok…jom kita buat kira-kira sikit…pakej termurah Getresponse adalah USD15/month (up to 1000 contact)…Kalau bilangan contact (email) bertambah, dieorg kena upgrade pakej…Let say 21 orang client tadi mulakan dengan pakej termurah…So income BULANAN yang korang bakal dapat adalah :

[bullet_block large_icon=”24.png” width=”” alignment=”center”]

  • 33% x USD15 x 21 orang = USD103.95 (~RM468) per month

[/bullet_block]

Owh, tu dah boleh sangat nak buat bayar loan Axia setiap bulan…Itu baru pakej terendah…Kalau pakej yang lebih mahal ape cer? Kalau tiap-tiap bulan korang dapat tambah 21 orang pelanggan ape cer? Benda ni kalau korang fokus betul-betul, dapat maintain 100 orang je pun dah boleh sangat nak makan gaji 5 angka sebulan!

Ahhh…malas nak cer lah…korang kira lah sendiri beb!┬á­čśë

Memang lumayan kan!

Ok bro…Noted…Tapi bro,┬áRM11823 + RM468 baru dapat RM12291 bro…Yang tajuk bro buat sembang boleh dapat RM15k tu celah mana pulak bro?

Haa…yang aku sembang tadi tu baru 3 tool je (domain + hosting + autoresponder)…Sebenarnya ada satu tool lagi yang korang boleh racun prospek…Tapi yang ni khas untuk prospek yang nak buat website┬áje lah…Yang nak buat ecommerce┬ásite tak perlu tool yang aku nak story ni!

Hah? Website? Ecommerce Site? Apa kebenda tu bro?

Ok, macam ni…Aku tunjuk contoh lebih mudah korang nak faham…Cuba korang tengok laman web Lazada….Itu adalah contoh untuk ecommerce┬ásite…Dalam tu ada banyak gila produk, then kalau nak beli kena klik “buy now button/add to cart”, then checkout guna cart system…Biasanya orang guna ecommerce site untuk jual pakaian atau produk-produk yang memang banyak jenis.

Sekarang korang tengok pulak laman web bisnes aiskrim┬áni…Yang ni adalah contoh website (minisite)…Takde banyak produk dan takde cart system…Sempoi macam tu je…Biasanya orang gunakan website macam tu untuk jual produk yang tak banyak jenis.

So korang dapat bezakan kan?

Orite, untuk buat website, aku cadangkan korang racun client┬ákorang nanti beli Optimizepress┬á(web ni contoh website jugak)..Optimizepress ni sebenarnya adalah theme/plugin untuk buat website guna platform wordpress…Aku galakkan korang fokus pada benda ni sebab ada banyak template responsive yang cun-cun untuk client korang guna nanti…So takde lah banyak sangat kerja yang dieorg kena buat nanti…Even website ni pun guna Optimizepress jugak sebenarnya…┬á­čść

Untuk Optimizepress ni, dia adanya beberapa pakej…Pakej paling murah harga (waktu ni) adalah USD97…Kalau client korang beli nanti, korang akan dapat komisen sebanyak USD38.80…So kalau dapat 21 orang client, total komisen yang korang akan dapat adalah :

[bullet_block large_icon=”24.png” width=”” alignment=”center”]

  • USD38.80 x 21 orang = USD814.80 (~RM3667)

[/bullet_block]

So kat celah sini lah datangnya RM15k macam yang aku tulis kat tajuk post tu :

[feature_box style=”2″ only_advanced=”There%20are%20no%20title%20options%20for%20the%20choosen%20style” alignment=”center”]

Total komisen (jika dapat 21 orang client setiap bulan) : RM11823 + RM468 + RM3667 = RM15958/month

[/feature_box]

WOW !!! KAYO…KAYO!

Eh…eh…belum cukup lagi tu bro/sis…Itu baru sikit…Jangan pulak nak terus prepare resign letter k…Sabaq dulu no!

Itu baru 21 orang…Sebenarnya korang boleh up lagi jumlah tu…Tu yang aku nak story sekarang!

Cara Untuk Dapatkan Ramai Pelanggan!

Untuk dapatkan ramai pelanggan, sebenarnya bergantung pada kreativiti korang…Aku tak boleh nak share semua kat sini…Tapi antara yang aku boleh share adalah :

1) PM/Wassup Penjual Produk Di Social Media

Ok, ni yang paling basic sekali lah pada aku…Korang sekarang dah tau siapa “target” korang…So kat mana nak carik prospek? Tak yah susah-susah…Korang bukak je group iklan kat FB…Bersepah orang jual produk secara online.

Then korang pilihlah mangsa-mangsa yang sesuai…Untuk permulaan, carik la mangsa-mangsa yang tinggal dekat dengan korang…Bukan apa, nak ajar dieorg nanti senang…Ajak je jumpa kat mana-mana fastfood berdekatan…InsyaAllah, korang boleh dapat makan free…┬á­čść

Kalau korang fokus carik mangsa, insyaAllah tak susah kot nak dapat sekitar 5-6 orang prospek seminggu…So senang nak ajar sekaligus…Buat group kecik-kecik…Ingat, matlamat korang 21 orang sebulan!

Okeh bro…clear…tapi macam mana nak promote kat dieorg ek?

Emm…yang ni insyaAllah tak berapa susah kalau nak compare dengan jual produk…Korang kan tolong percuma…Once dapat prospek yang memang tengah nak buat website/ecommerce site, insyaAllah dieorg tak banyak tanya…Terus setuju je…Cuma korang je lah jangan lupa pesan aku…Make sure bagi dieorg clear yang dieorg kena beli beberapa tool untuk buat website…So jumpa je nanti, terus lah suruh dieorg beli thru link korang dan terus ajar/buatkan website dieorg tu…Jangan korang tak clearkan dulu plak…Bukan semua prospek tau yang nak buat website kena guna domain/hosting/etc segala bagai.

Tapi kalau korang blur jugak part promosi ni, aku cadangkan korang roger Jutawan Perkataan dan Jutawan Nasihat ni…InsyaAllah banyak yang dieorg boleh tolong korang dalam bab-bab close deal ni…Nanti korang terangkanlah kat jutawan-jutawan tu yang korang nak offer bantuan ajar/setup website secara percuma…So macam mana cara yang terbaik?…Then korang dengarlah apa pendapat jutawan…Kalau jutawan suggest beli ebook, jangan kedekut…Spend la sikit duit untuk ilmu…Ilmu jutawan tu bhai…Bukan sebarang orang…Of course ada harganya!

2) Buat Workshop/Seminar Sekala Besar

Ok yang ni versi advance sikit la…Aku pun tak pernah buat lagi…Tapi ada je sifu-sifu yang buat…Korang bayangkanlah kalau sekali seminar 1000 orang masuk, tak ke lebih setengah juta income korang?

Ini bukan sembang lebih tuan-tuan/puan-puan…memang boleh buat…Tapi kena ada ilmu lah…Kalau nak ajar sorang client pun menggigil lutut, tak yah nak sembang buat seminar terus lah…Mulakan dengan cara pertama yang aku ajar tadi.

Kumpul duit + bina branding + bina keyakinan + bina support team dulu, then baru boleh buat workshop atau seminar berskala besar.

Sebut pasal seminar berskala besar ni, teringat aku kat bro Jamal…Dulu dia ni client FB Ads 001 aku…Tapi disebabkan dia ni power + fokus + gigih, sekarang dah jadi SifuFbAds dah…Artis-artis pun duk gi seminar dia…Wisma MCA pun boleh penuh sekali buat seminar.

InsyaAllah korang pun boleh jadi macam tu…Yang penting kena bersungguh-sungguh dan ada perancangan.

3) Promosi Secara Offline

Yang ni old school method…Tapi masih lagi berkesan…Buat flyer + gantung banner…Targetkan owner-owner kedai yang baru nak naik…Contohnya spa-spa, mak andam or kedai-kedai yang duduk tingkat atas…Dieorg ni prospek yang berpotensi sebenarnya.

Ramai usahawan online sekarang dah “lupakan” teknik promosi old school ni…Mungkin dieorg tak perasan agaknya Jakel (ingat kain, ingat Jakel) selalu guna method ni…Tengok je la hasilnya…Berapa cawangan dieorg ada sekarang…Rasanya tak keterlaluan kalau cakap dia pegang title penjual kain paling berjaya dalam Msia sekarang ni!

Jakel ni beb, aku rasa hampir setiap bulan┬áada promosi…Cuma tukar-tukar nama promosi je kot…Setiap kali ada promosi, penuh la flyers dan banner dieorg…Aku orang Segamat, aku tau la…Jakel kan mula berkembang kat Segamat (mula berniaga kat Muar)…┬á­čśë

Moral of the story kat sini, korang pun boleh gunakan method ni untuk promote servis/bantuan setup website yang korang nak buat.

[divider style=”6″]

Ok bro…clear…Tapi bro, aku ni tak boleh la nak jumpa orang…Takde masa…Najib dengan aku, aku lagi sibuk…Kalau ada masa pun, lutut ketaq la bro…Jumpa orang je, seram sejuk badan…Rasa nak terkucil pun ada….So nak buat lagu┬ámana?

Ok…Ok…Nak berjaya memang kena “carik”┬ámasa dan “berani” bertindak sebenarnya…Mana ada jutawan duk santai kat rumah, tak buat kerja apa dan sorang pun┬áorang tak kenai!…Mana ada lagu tu…

Tapi aku tak nak argue dengan korang pasal benda tu sebab memang ada cara lain untuk buat duit dengan benda ni tanpa perlu jumpa orang…Antaranya…

1) JV Atau Outsource

Dalam apa-apa jugak bisnes, kalau kita tak boleh buat, kita masih lagi boleh buat duit dengan cara JV atau oursource dengan orang yang pandai.

Sebagai contoh, korang boleh setup┬ásatu team, then suruh lah teamate korang buat kerja-kerja jumpa orang…Tugak korang pulak hanya dapatkan prospek…Komisen bagi la sama rata beb…Ini pun ok jugak.

Ataupun, korang boleh upah sesiapa tanpa bgtau dieorg pasal komisen yang korang dapat tu…Yang dieorg perlu tau cuma upah yang dieorg bakal dapat je…Kalau korang bagi RM100/job pun ok wat…Korang masih lagi untung banyak.

2) Buka Servis Setup Website/Ecommerce Site Secara Online.

Yang ni pun ok jugak…Instead tolong orang percuma secara offline (kena jumpa), korang boleh buat servis setup website percuma secara online…Kalau tak sempat nak buat sendiri, korang boleh upah budak-budak freelancer…Upah la berapa yang patut…Yang penting korang masih ada untung lagi

Yang ni pun prospek suka beb…maklumlah, rate upah buat website/ecommersite bukan murah…Kalau ecommerce, RM5k tu masih normal lagi…Pernah sekali client aku bgtau, ada satu company tu nak charge dia RM80k.

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F02%2Fcompany-charge-servis-web.jpg” width=”433″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Yang aku pelik tu, walaupun mahal bapak, still ramai client yang upah company tu…Pandai dieorg carik lubuk emas…┬á­čść

3) Promote Servis Hosting + Autoresponder + Optimizepress

Ok yang ni antara cara paling “cuci tangan” lah…korang tak payah jumpa orang, tak payah JV, tak payah outsource…Apa yang korang perlu buat cuma promote tool-tool yang aku ceritakan kat atas pada sesiapa yang nak buat website tanpa perlu bantu dieorg apa-apa.

Ingat, matlamat korang sebenarnya just nak dieorg langgan thru link affiliate korang je

So korang promote lah link affiliate korang bersungguh-sungguh sama ada nak promote guna blog, email marketing dan sebagainya…Tak kesah lah apa-apa method promosi yang korang tau!

Actually ni cara yang paling famous…Tapi paling banyak persaingan dan paling ramai gagal…Aku sendiri guna cara ni hasil biasa-biasa je…Ramai bloger-bloger international guna cara ni nak buat duit…Kadang-kadang dieorang ┬áselamba je guna teknik greyhat/blackhat…Koma ingat senang nak beat dieorg?…Anyway kalau korang nak cuba, korang boleh buat…Cuma ┬ámacam biasalah…Nak promote pun kena ada ilmu jugak…At least ada ilmu blogging (kalau promote guna blog), ilmu Fb Ads / adword /Insta ads (kalau guna pay per click), SEO (search engine optimization) dan yang sewaktu dengannya…┬á­čśÇ

[divider style=”6″]

Orite bro..CUN…Aku dah nampak sikit masa depan dah…Cuma sikit lagi bro…Macam mana aku nak ajaq orang kalau aku sendiri tak tau nak buat?

Haa…yang ni aku dah bagitau awai-awai no…Memang ada kerja sekolah yang korang kena buat untuk jana pendapatan melalui benda yang aku reveal ni…Kerja-kerja sekolah ni korang tak perlu buat kalau korang guna kaedah JV atau outsource je…Selain dua kaedah tu, memang korang kena belajar.

Kat bawah ni aku listkan benda-benda yang korang kena belajar sebelum boleh buat offer pada prospek :

[feature_box style=”31″ title=”Ilmu%20Domain%20%2C%20Hosting%20%26%20Wordpress” alignment=”center”]

Cara langgan hosting & domain

Cara setup wordpress

Cara install & guna woocommerce

[/feature_box]

[feature_box style=”31″ title=”Tutorial%20Autoresponder%20Getresponse” alignment=”center”]

Cara langgan Getresponse

Cara guna Getresponse.

[/feature_box]

[feature_box style=”31″ title=”Ilmu%20Optimizepress” alignment=”center”]

Setup dan cara guna

[/feature_box]

[divider style=”6″]

Penutup

So, macam tu lah caranya nak buat RM15k/month…Benda ni mungkin nampak susah kalau korang masih zero…Tapi aku yakin, lebih susah kalau tiap-tiap bulan duit tak cukup!

Apa yang korang perlu lakukan sekarang adalah plan betul-betul nak buat macam mana…Kalau perlu buat team, carik teamate cepat-cepat…Kalau perlu outsource, carik freelancer yang bagus cepat-cepat.

Cuba korang bersungguh-sungguh dalam sebulan, then tengok hasilnya…Siapa nak bagi bro RM15k sebulan…Tutup sebelah mata je lah semua kesusahan tu…Buat je macam yang aku ajar…Nak buat part time kat McD pun bukan senang bro…Susah jugak…Cuma kesusahan yang ni lebih lumayan dan berbaloi… :mrgreen:┬á