Semua Orang Boleh Buat Bisnes Online Kalau Guna Teknik Secret Nie!

Semua Orang Boleh Buat Bisnes Online Kalau Guna Teknik Secret Ni!

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F01%2Fcalculator-178127_640.jpg” width=”640″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Ade satu teknik ni, tak ramai internet marketer (a.k.a IM) tau…Sangat jarang disentuh dalam ebook mahupun seminar dalam dan luar negara…Tapi ramai prospek beli produk sebab “terjerat” dengan teknik ni…Cuma dieorg tak perasan je…Tak kesahlah apa-apa niche sekalipun.

Aku dah guna teknik ni agak lama jugak sebenarnya…Guru aku bukanlah IM…Bukan jugak sifu mahupun otai…Dieorg pun tak tau yang aku “follow” dieorg…Bahkan dieorg sendiri tak tau nak buat duit daripada skill yang dieorg ade…Aku skodeng senyap-senyap dan gunakan untuk bisnes aku…Untuk makluman korang, blog aku bukan JV Warrior dan UsahawanCyber ni je…Tapi ade pelbagai lagi yang aku tak boleh nak share dekat sini atas sebab-sebab tertentu…Ade blog yang masih aktif, ade yang dah lame tak berusik dan ade jugak yang aku akan “up” semula sikit mase lagi…InsyaAllah.

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F01%2Fmy-blog.jpg” width=”393″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Baru-baru ni aku ade buat sikit survey pada client-client aku…Hasil daripada survey tersebut, 100% setuju teknik yang aku nak reveal ni sangat berkesan…Malahan dieorg sendiri rase macam “terhantuk kepala” sebab dah beberapa kali terkena “jerat” hasil daripada teknik ni… 😆

Untuk makluman korang, kalau korang faham teknik ni, korang boleh promote ape-ape jugak produk tak kiralah produk sendiri, produk orang lain dan sebagainya…Yang best lagi, korang tak rasa yang korang ni buat bisnes…Nak buat teknik ni pun tak perlukan banyak mase…Sesuai untuk student, suri rumah dan jugak mereka yang kerja makan gaji.

[bullet_block large_icon=”5.png” width=”” alignment=”center”]

  • Senang nak buat
  • Boleh promote produk sendiri atau produk orang lain (affiliate/dropship)
  • Tak rase macam tengah bisnes
  • Tak perlukan banyak mase
  • Makin lama buat, makin senang nak hasilkan sale
  • Sesuai untuk semua jenis produk
  • Semua orang boleh buat

[/bullet_block]

Sekarang aku rase macam nak reveal teknik ni supaya ramai dapat buat bisnes online khususnya untuk orang Islam sebab kita sekarang dah di hujung tanduk…Tapi sebelum aku dedahkan, baik aku berterus terang dulu…Teknik ni biase-biase je…Aku yakin korang pun dah banyak kali tengok…Cuma korang tak perasan je yang teknik ni boleh “racun” prospek dengan baik sekali…So korang janganlah expect yang korang akan belajar ilmu yang tak pernah terfikir dek akal, tak pernah terlihat oleh mate dan sebagainya… 😆  

Dah Ready???

Okeh…Katakan korang ni seorang perempuan yang suka menatap FB…Hari-hari mesti mentelaah FB…Tengah asyik scroll news feed FB, tetiba nampak plak iklan macam kat bawah ni (make sure baca iklan tu dengan teliti k) :

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F01%2Fsusuk-dara-miss-v.jpg” width=”445″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Apa perasan korang? Adakah terus rasa meluap-luap perasan nak beli? Ya MUNGKIN kalau korang dah terdesak sangat…Mungkin korang ade masalah keputihan yang dah kronik…Atau mungkin ni kali pertama korang nampak iklan kat FB…Itu pun korang mesti Whatsapp untuk tanya-tanya dulu, then baru beli.

Tapi kalau korang manusia normal yang hari-hari mengadap FB, aku rase korang akan buat bodoh je…Berlambak iklan macam ni kat dalam FB…Naik rimas mata kan…Macam-macam produk dieorg ni promote…Siap tag-tag lagi! 😆

[divider style=”6″]

Okeh…Sekarang katakan pulak korang terjumpa satu blog yang story produk yang sama…Tapi kali ni methodnya berbeza…Cube korang baca post kat bawah ni betul-betul :

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F01%2Fpost-miss-v-susuk-dara.jpg” width=”763″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Haaa…Ape korang rasa sekarang? Macam santai je bace story tu kan… 😉

InsyaAllah kalau waktu ni korang ada masalah keputihan atau rasa nak buat ape-ape la yang patut or berkaitan dengan Miss V, mesti korang rase macam nak beli kan…Kalau tak beli online, mungkin korang akan beli secara offline…Kenape??? Sebabnya kerana korang rase macam yakin dengan story tu…Itu baru korang baca post blogger yang tak berapa dikenali (Thanks to myjourneythrougheverythingnice blogger)…Macam mana kalau story tu blogger terkenal yang tulis macam Hanis Zalikha, Mira Filzah, Nisa Kay, Yuyu Zulaikha, Hazanis dan lain-lain lagi…Kalau dieorg yang tulis review post macam tu, laaagi la ramai yang “teracun tanpa disedari”… 😆

So ini lah teknik sulit yang aku maksudkan dan aku gunakan selama ni!…Aku namakan teknik ni sebagai Teknik Penulisan Santai (TPS)…Ada orang panggil teknik story telling…Tapi aku lebih suka panggil Teknik Penulisan Santai sebab ade sikit perbezaan sebenarnya dalam perlaksanaannya.

Emm…Ye ke bro? Tak rase ape-ape pun lepas baca post tu!

Ok…Kalau korang tak rase ape-ape, itu maksudnya korang mungkin tak baca detail post kat atas (baca skip-skip atau ala kadar) ataupun korang ni jenis malu-malu or terlalu maskulin untuk benda-benda macam tu…kan..kan… 😀

Anyway korang jangan tak perasan pulak…Macam mana korang boleh bayar kat aku untuk baca post ni kalau bukan sebab korang dah terjerat dengan “racun” yang aku pasang gunakan teknik yang sama…Buat post guna ayat-ayat santai, then tambah sikit trick sampai tergugat iman korang untuk bayar…Nampak??? Korang baru terkena, tapi tak perasan kan? 😆

Walk the talk bro/sis…

Ape yang aku ajar korang adalah ape yang aku buat…Cume korang je lah perasan or tak…Dengan teknik ni jugak aku pernah promote banyak produk dekat blog ni dan FB aku satu ketika dulu…Ada yang harga RM3k, RM2.5k, RM1.5k, RM500 dan RM250…Alhamdulillah semuanya laku!…Cuma post-post tu aku dah remove untuk perlaksanaan beberapa plan baru…Anyway siapa yang dah lama follow aku, insyaAllah dieorg mungkin masih ingat lagi atau mungkin dieorg sendiri salah seorang client yang berjaya aku “racun”..hehe

Btw, korang jangan ingat istilah “racun” atau “jerat” yang aku gunakan tu maksudnya aku bohong korang…Bukan macam tu…Apa yang aku share/ajar/offer adelah benda yang betul…Istilah tu cuma untuk menambah pemahaman korang…Kalau tak, korang sendiri tak sedar kan yang korang dengan rela hati dah keluarkan duit untuk bayar pada aku!

Owh…Siot aje ko ni!

Haaa…dah perasan dah bro/sis? Hehe…Jangan marah aaa…Aku faham mesti korang rase…

Hok aloh…macam tu aje ke?

Ye lah…Memang macam tu je teorinya…Buat post santai sampai prospek tak perasan dieorg terkena racun dan akhirnya buat pembelian…Benda ni aku bukan setakat selalu buat, malahan aku jugak ade buat survey dan reveal pada ramai client sebelum aku buat post ni…Dieorg pun rasa macam korang jugak…Macam tak perasan selama ni mudah terjerat dengan teknik ni.

[feature_box style=”1″ only_advanced=”There%20are%20no%20title%20options%20for%20the%20choosen%20style” alignment=”center”]

Kekuatan Teknik Penulisan Santai (TPS) adalah, pembaca akan rasa seolah-olah dieorg ade dalam story yang korang buat ataupun dieorg rasa macam dieorg tengok depan mate ape yang korang ceritakan…Sebab tu dieorg percaya…Ade unsur “sense of awareness“…Once dah percaya, senang lah korang nak buat duit… 😆

[/feature_box]

Satu lagi fakta yang korang perlu tau, teknik yang lebih kurang sama jugak digunakan oleh ramai affiliater Envato (developer Theme Forest, Code Canyon) sampai dieorg boleh untung besar mengalahkan Warriorplus dan JV Zoo…Padahal tak ramai pun pernah dengar nama Envato…Ko pun mungkin ni kali pertama dengan kan? Tapi dieorg ni boleh jugak dapat jutaan USD hasil review santai dari ramai blogger international untuk produk-produk yang ade dekat platform dieorg.

Kalau kat Msia ni pulak, korang tengok je la blogger-blogger yang hebat…Dieorg senang-senang je boleh jadi duta, artis, model once dah ramai pengikut…Nak dapat ramai pengikut, mestilah ayat post kena santai, tapi power…So baru orang “jatuh hati” nak bace post korang nanti.

Anyway itu baru teori…Perlaksanaannya perlukan strategi dan pengalaman jugak bro/sis…Bukan senang-senang korang boleh untung riban-riban just guna teknik tu buta-buta…Ada beberapa perkara yang korang perlu belajar dan buat sebelum boleh menampakkan hasil…Tapi benda ni tak lah susah mana…Macam aku cakap sebelum ni, semua orang boleh buat sebenarnya…Lagipun aku akan “tolong” permudahkan laluan korang…Itulah yang aku akan ajar/sediakan serba sedikit kat bawah ni!

Peralatan Yang Diperlukan

Untuk membolehkan korang buat teknik ni, ade beberapa tool yang korang perlukan…For sure korang kena keluarkan sikit duit untuk guna tool-tool ni…Tapi korang jangan bimbang, aku akan cuba ringankan beban korang semampu yang aku boleh bantu.

1) Domain & Hosting (Optional, tapi sangat penting)

Macam yang korang sedia maklum, nak buat teknik macam yang aku reveal tadi perlukan blog ataupun media sosial (FB, Insta, etc)…Kalau korang nak gunakan media social aje pun boleh…Cuma untuk long term, aku cadangkan korang buat jugak blog…Untuk buat blog kena ada domain dan hosting…Domain adalah nama website (Cth : www.usahawancyber.com) dan hosting pulak adalah tempat host file-file blog.

Kenapa tak pakai blogspot aje bro?

Ok, berkenaan dengan blogspot, memang ramai je blogger Msia yang just guna blogspot…Tapi aku tak galakkan sebab alang-alang korang nak serius dalam bidang ni, gunalah platform yang lebih terjamin dan flexible…Aku malas nak terangkan panjang lebar kat sini…Kalau korang nak tau, korang boleh google WordPress vs Blogspot…Then tengok review-review by top international blogger…Nanti korang akan faham…Tapi kalau korang takde masa nak google, korang faham macam ni je lah…Kenapa kebanyakkan blogger yang kaya dan berjaya guna wordpress, bukan blogspot? Pasti ada banyak kelebihan wordpress yang takde pada blogspot…So itu alasan yang paling mudah untuk pastikan korang tak pening… 😆

Aduh…macam susah je…Boleh tak nak guna FB je?

Macam aku cakap tadi, boleh je nak guna FB? Memang berkesan jugak!…Tapi aku tak nak korang “berniaga tepi jalan tanpa lesen” selama-lamanya…Aku nak korang bukak kedai sendiri dan berniaga secara sah!…Lebih secure dan meyakinkan…Sama lah jugak macam kes penjual CD cetak rompak kat area KL sekitar 10-20 tahun lepas…Dulu dieorg open table kat port-port tertentu…Memang laku…Tapi bila penguatkuasa datang, mencicit lari…Sekarang ape jadi dengan bisnes dieorg? Mungkin dah berkubur…Cube dieorg kumpul duit sikit-sikit dah bukak kedai CD, insyaAllah sekarang dah jadi jutawan CD…Sebab itu kalau korang tengok company-company besar macam Zalora, Lazada, etc, dieorg hanya gunakan FB sebagai tempat tarik pelanggan je…Nak beli tetap kena gi website die…So korang pun kena buat benda yang sama untuk long term…Tarik trafik dari FB (tepi jalan), then bawak ke blog (kedai).

Ok, untuk tool ini, korang boleh refer post yang aku buat tempoh hari berkenaan hosting terbaik untuk wordpress…Aku amat-amat galakkan korang beli apa yang aku cadangkan tu lebih-lebih lagi kalau korang zero/newbie.

2) Autoresponder

Autoresponder ni adalah tool untuk hantar email secara pukal pada mereka yang register nama dan email dekat blog korang nanti…Kalau korang perasan, kat blog aku ni bersepah optin form (tempat register)

Autoresponder ni pada aku mandatory…Suka tak suka memang kena pakai…Tapi ramai blogger Msia tak pakai…Sebab tu hasil income biase-biase je…Ade yang takde income langsung!

Anyway aku faham…kadang-kadang dieorg bukan tak tau pasal kepentingan autoresponder ni…Cuma mungkin kekurangan dana untuk bayar kos bulanan autoresponder…Oleh sebab itu, untuk memastikan korang tak jadi macam tu, aku akan sponsor korang guna autoresponder macam Norabots tapi guna brand Parabots Pro secara percuma untuk tempoh 6 bulan (contact aku jika berminat)…Lepas 6 bulan, korang bolehlah carik autoresponder lain…Aku beranggapan waktu tu korang dah ade income 3-4 angka per month dan boleh nak survive sendiri…Untuk permulaan je aku tolong…So korang jimat USD14.97 x 6 bulan = USD89.82 (~RM400).

Haa…Jangan cakap aku tak payung…Aku dah mudahkan langkah korang untuk bermula…So pastikan korang tak hangat-hangat taik ayam…Kalau nak buat, buat betul-betul…Kalau tak, lupekan je dan jangan request autoresponder tu!

Persiapan Yang Perlu Dibuat

Ade beberapa persiapan yang korang perlu lakukan sebelum bergelar Penulis Santai yang kental :

1) Setup Blog (jika guna blog)

Untuk mengelakkan korang pening kepala dan down di saat-saat awal ni, aku akan bantu korang setup blog…Korang just bagi aku maklumat akses akaun hosting, then aku buat kan (contact aku jika perlukan bantuan)…Benda ni agak teknikal…So aku tak nak la korang down kalau buat-buat sekali tak jadi…Cume aku harap korang jangan la nak demand macam-macam…Aku cuma tolong setup yang basic-basic je…Kalau nak betul-betul mantop, korang mungkin kena beli theme/plugin premium dan upah designer/developer…Anyway kalau korang nak belajar buat sendiri lagi bagus…Google/Youtube je “how to install wordpress”…Banyak tutorial yang korang boleh refer…Aku jugak galakkan korang cube buat sendiri dulu…Kalau ade masalah baru roger aku.

2) Tambah Ilmu Copywriting

Nak tulis post santai, kena ade ilmu jugak…Bukan boleh main hantam saje lah labu…Kalau main hantam je, hasilnya pun kelam lah jawabnya… 😆

Untuk dapatkan ilmu penulisan santai, korang tak perlu beli buku rujukan dan tak perlu jugak pergi mana-mana seminar sebab benda ni memang tak diajar secara formal…Ilmu untuk benda-benda macam ni korang boleh dapat melalui pembacaan blog/post orang lain…Bila korang dah biasa “follow” individu-individu yang ayat dieorg mantop, insyaAllah lambat laun ayat korang jugak akan mantop.

Selain tu, ada beberapa tips yang aku nak bagi kat sini hasil daripada pengalaman aku sendiri

a) Teknik Penulisan Santai

Untuk hasilkan penulisan yang santai, korang kena tulis secara santai jugak…Contoh yang paling mudah, macam korang tulis status FB atau tulis diari…Jangan tulis post macam ayat karangan kat sekolah dulu…Abaikan dulu grammer semua tu…Just tulis macam korang tengah bercakap (tulis ape yang dicakapkan).

Orang sekarang suka bace post-post yang sempoi, tak skema dan tak complicated!…Kat bawah ni aku bagi contoh perbandingan post santai vs karangan sekolah untuk tambah pemahaman korang…Katakan korang nak cerita pasal korang makan ketam kat Restoran Pak Abu ;

Pada hujung minggu lepas, saya dan rakan-rakan pergi ke Restoran Pak Abu. Setibanya di sana, kami telah memesan Ketam Masak Pedas sebagai juadah kami. Sebaik sahaja melihat hidangan mereka, kami jadi terliur…

Okeh, itu namanya karangan sekolah…Ni tak boleh guna untuk TPS…Kalau korang buat jugak, jawabnya memang korang sorang ajelah yang bace… 😆 …Untuk TPS, sepatutnya korang kena tulis macam ni…

Minggu lepas aku gi Restoran Pak Abu dengan member…Sampai kat sane je, terpampang gambar Ketam Masak Pedas kat atas meja…Dieorg ni macam tau-tau je aku suka ketam…Terliur beb…Aku terus order 1 set…

Haa..nampak tak beza kat situ? Perkataan “aku” tu, kalau nak guna “saya” pun takde masalah…Ikut keselesaan korang.

b) Jangan Buat Cerita Tipu

Jadi usahawan ni kena jujur…Tulis dari hati…Then baru outputnya sampai ke hati pembaca…Kalau korang karang cerita dongeng sebab nak kasi produk laku, insyaAllah mungkin hilang keberkatan income yang korang dapat…Itu pun kalau dapat la…kalau Allah SWT tutup hati orang nak beli, lagi padan muke ko… 😆

Ramai blogger suka tulis cerita-cerita tipu dan menyamar jadi sesape ntah…Hasilnya korang tengok lah sendiri…Tak ke mane pun dieorg ni…Tak kuase orang nak follow!

c) Pelbagaikan Cerita

Kalau korang plan nak buat personal blog/fanpage, korang kena pelbagaikan cerita kat blog tu nanti…Jangan berderet-deret post pasal promote produk je…Nanti orang perasan beb…So korang kenalah kreatif sikit…Tulislah cerita tentang aktiviti korang…Contohnya kalau hari ni korang lunch dengan geng opis, korang boleh buat story makan kat mane, makan ape, sedap ke tak dan sebagainya…Benda-benda macam ni yang buat orang suka baca blog/fanpage korang nanti.

Tapi kalau korang buat blog/fanpage yang specific macam niche IM, niche Islamik, niche Fesyen dan yang sewaktu dengannya, korang kena fokus pada niche…Jangan plak cerita benda-benda merepek yang takde kaitan dengan niche…Nanti orang menyampah.

Cube korang bayangkan, korang baca post sorang ustaz dekat blog Islamik die…Tetiba post terbaru ustaz tu cerita pasal pengalaman die gi bengkel moto…Kalau die kaitkan dengan isu Islamik takpe lagi…Ni cerita pasal isu bengkel moto semata-mata…Tak bengang Mak Jemah?

d) Jangan Bekerja

Bila tulis post, jangan anggap korang tengah bekerja…Tapi anggap korang tengah enjoy nak share something…Bila korang rase enjoy, barulah hasil penulisan korang mantop!…Ramai blogger-blogger sekarang jadikan blogging sebagai hobi…Dieorg enjoy berblog…So korang pun kena follow macam tu jugak.

Btw aku faham…Hidup sekarang banyak dugaan…Macam mane nak enjoy kalau hati panas je? Gi keje aje mesti jam (hati panas)…Sampai opis tengok muka boss, hati panas lagi…Tengah buat keje, dengar geng mengumpat meeting, dah panas hati lagi!

Takpe lah…Ape nak buat…Ini memang dunia sekarang…Banyak-banyakkan bersabar dah cube cari port serta geng-geng yang positif + happy go lucky…InsyaAllah lame kelamaan korang akan kalis dengan semua dugaan tu.

e) Doa

Ini paling penting sekali beb…Jari korang tu “aset” untuk carik rezeki…So banyak-banyakkanlah doa supaya dikurniakan jari yang mampu menulis hingga orang suka/rindu nak baca tulisan korang…Allah SWT kan Maha Mendengar….InsyaAllah lambat laun korang akan jadi hebat dalam bab penulisan santai ni.

3) Daftar Sebagai Agen

Platform dah ade (blog/fanpage/Fb/Insta/etc), post dah mantop…So ape gunanya semua tu kalau korang tak boleh buat duit…Nak buat duit sekarang tak susah bro/sis…Banyak peluang-peluang online kalau korang takde produk sendiri…Kat bawah ni aku senaraikan sikit program affiliate dan dropship yang ade dalam pasaran Msia…Korang boleh join percuma/berbayar…Tapi aku galakkan join yang percuma je :

[bullet_block large_icon=”5.png” width=”” alignment=”center”]

[/bullet_block]

dan banyak lagi…Itu hanya sebahagian kecik je…Korang boleh survey-survey sendiri kalau yang aku senaraikan tu tak cukup…Kalau nak lebih kencang, korang jugak boleh join international level punya…Main la USD atau Pound…InsyaAllah income lebih lebat!

Perlaksanaan

Bila korang dah prepare semua yang aku cakap tadi, korang bolehlah terus mengorak langkah…Jangan tangguh-tangguh…Macam mane korang menatap FB dengan cerita-cerita tak berfaedah setiap hari sebelum ni, macam tu lah jugak korang kena buat pada post santai korang sekarang…Malahan lagi bagus kalau korang spend mase yang lebih banyak untuk buat post santai berbanding cerita-cerita yang tak berfaedah tu.

1) Mula Buat Post

Untuk permulaan, aku cadangkan korang masukkan at least 10 post dulu…Bukan ape, kalau ade seketul post je, takde feel la orang nak bace nanti…Nampak sangat macam baru nak bertatih…So spend la mase sikit awal-awal ni…InsyaAllah tak lame pun nak tulis post santai ni…5 ke 10 minit untuk satu post pun dah ok…Kalau korang takde idea nak tulis ape, korang tengok lah produk-produk yang korang nak promote, then google sikit untuk tengok contoh review yang blogger lain buat…Aku pun kadang-kadang buat macam tu jugak… 😆 …Cuma aku nak ingatkan korang, jangan copy dan paste post orang lain ikut sedap tekak…Selain tak berkat (sebab mencuri), korang jugak dah melanggar satu konsep asas TPS iaitu “menulis dari hati”…Dah kalau “curi”, nak tulis dari hati macam mane kan…kan…

Itu kalau nak cerita pasal produk lah…Kalau tak, korang boleh tengok aktiviti korang dan orang sekeliling…Then jadikan modal untuk penulisan santai korang…Macam tu je…Jangan pening-pening kepale sangat nak carik idea.

2) Promote Post

Once korang dah siap masukkan post, korang bolehlah start tarik trafik (pelawat) ke blog/fanpage…Ingat, takde trafik, takde la income…Makin banyak trafik, insyaAllah makin banyak income…Untuk tarik trafik, aku galakkan korang fokus guna media sosial je…Actually ade banyak cara lain macam SEO, blogroll, comment backlink dan sebagainya (untuk pengguna blog)…Tapi semua tu makan mase…So korang boleh buat sikit-sikit kemudian hari…Sekarang ni nak cepat dapat duit…So korang guna aje media social (FB, Insta, etc).

Nak promote kat media social pun ade 2 channel…Channel percuma dan berbayar…Untuk yang percuma, korang boleh je promote kat FB profile dan FB group yang benarkan iklan (ambil contoh guna FB)…Please jangan tag orang sesuka hati walaupun kawan sendiri…Kalau nak tag, tag la kawan-kawan yang ade kaitan dengan post yang korang buat tu je…Kalau takde kaitan, jangan tag…Promosi pun kena berhemah hokeh!…Jangan buat orang menyampah…Nanti income nak masuk pun susah.

Kalau korang ade duit, aku cadangkan korang gunakan promosi berbayar…Contohnya guna FB Ads…Bukan ape, teknik berbayar ni kurang kerja dan lebih pantas…Kalau yang percuma, jenuh jugak sebenarnya nak tarik trafik.

Owh yea…Seelok-eloknya korang ade fanpage khas untuk blog korang…Jangan ade blog semate-mate…Gabungkanlah blog + fanpage…Itu yang sebaik-baiknya…Nak buat fanpage bukan kena bayar pun…Percume je…So ape-ape info kat blog (contohnya post terbaru), korang boleh post kat fanpage…So bila fans nampak post korang, dieorg akan klik dan bace post tu kat blog korang.

Ok noted!…TAPI…Nak tulis ape kat profil/group/fanpage? Nak bagi link ke blog macam tu aje ke?

Soalan yang bagus…Untuk tarik minat prospek klik link dalam post (FB), korang kena la pandai buat ayat dan guna gambar yang boleh menarik mouse prospek untuk bace…Contohnya macam post kat bawah ni (kebetulan aku ternampak waktu tengah tulis post ni… 😆 )

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F01%2Fsampel-post-for-blog.jpg” width=”487″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

So baru la orang berminat nak klik dan bace…Kalau macam contoh produk Susuk Dara Miss V tadi, mungkin korang boleh buat ayat macam ni…

[feature_box style=”2″ only_advanced=”There%20are%20no%20title%20options%20for%20the%20choosen%20style” width=”500″ alignment=”center”]

Tajuk : Blogger cun ni share cara berkesan rawat keputihan!

Ayat post : Ramai perempuan “menderita” sebab tak tau cara nak hilangkan keputihan…Terpakse tanggung rase tak selesa, meleket dan bau yang kurang menyenangkan…

[/feature_box]

Haa…itu macam la…Nanti letak sekali gambar yang sesuai…Make sure bukan gambar curik dan bukan gambar dedah aurat k…Kalau korang buat jugak, dosa tanggung sendiri… 😈

Ok tu cerita kalau korang nak tarik trafik ke blog…Tapi kalau korang just guna media social sebagai platform, korang boleh terus tarik trafik ke post yang korang buat…Kalau post tu kat fanpage, korang tariklah trafik ke fanpage tu…Gunakan ayat santai macam yang aku terangkan awal-awal tadi untuk dapatkan banyak like & share…Clear kan bro/sis?

Kalau tak clear lagi, takde masalah…Aku memang tak nak bagi banyak-banyak contoh sebab benda-benda ni (post di FB, bukan di blog) berubah dari mase ke semasa…Kalau aku bagi contoh A sekarang, mungkin waktu korang baca post ni contoh tu dah kurang/tak relevan…Jangan cakap korang yang baru nak belajar ni “pening”, aku yang dah agak lame ni pun kadang-kadang pening…Hari tu buat macam ni ok, tapi sekarang buat tak ok pulak…Sebab itu aku pakai tracking system…Hasil report daripada tracking system tu aku gunakan untuk improve atau kekalkan ape yang patut…Untuk korang pulak, ape yang terbaik, aku cadangkan korang “spy” post-post TERKINI yang ade dekat FB yang dapat banyak like/share/comment…Then boleh korang follow lebih kurang macam dieorg buat…Untuk spy tu, korang boleh guna Adsviser Pro…Adsviser pro nie memang fungsi die untuk buat kerja-kerja pengintipan dekat FB… 😆

Bukan ape…Korang perlu faham yang kat FB ni ade berjuta orang buat iklan setiap hari…So kadang-kadang bukan iklan korang tu tak bagus…Tapi sebab dah banyak sangat iklan yang lebih kurang same je, makin lame iklan korang akan jadi kurang berkesan…So korang kena sentiase guna ilmu yang up to date (supaya nampak unik) untuk promote ape-ape kat FB ni!

Sebenarnya, untuk hasilkan post yang mantop, ia perlukan banyak latihan…Benda ni takde lah korang buat sekali terus jadi…Korang boleh test tajuk + ayat + gambar yang berlainan dari mase ke semasa…Kalau korang tarik trafik dari group iklan, cube buat post yang berlainan untuk setiap group…Ape yang penting, post tu kalau korang SENDIRI terpandang, korang pun turut rasa nak klik/like/share!

So post macam tu lah yang korang kena buat untuk tarik trafik (prospek) dari Facebook ke blog…Dekat blog pulak, korang kena pasang optin form untuk membolehkan prospek yang korang tarik tu register nama & email dieorg untuk dapatkan update terkini…Nak buat optin form ni kena ade Parabots Pro (autoresponder yang aku sponsor selama 5 bulan)…Kat bawah ni contoh optin form incase korang tak tau ape kebendanya optin form tu.

[activecampaign form=153]

Once prospek register maklumat dieorg, korang bolehlah hantar email secara pukal dari masa ke semasa bila ade post baru…Part ni yang penting sebenarnya…Ramai blogger sekarang bergantung pada fresh trafik semata-mata…Pada masa yang same, abaikan trafik yang dah masuk blog!…Aku akan terangkan lagi pasal benda ni nanti.

Ok bro…kalau tak guna blog, macam mane nak collect list?

Kalau korang just guna media social je, korang letaklah kat footer post korang link ke optin form…Optin form tu plak, korang bolehlah pasang kat mane-mane hosting percuma…Kalau korang tak tau nak buat, contact aku…Aku tolong buatkan…Cuma aku kena berterus terang, cara ni tak berapa convert…Yang lebih convert adalah korang kumpul list kat blog.

Anyway ade solution lain yang korang boleh buat…Tapi aku tak bercadang nak reveal kat sini sebab post ni akan jadi berjela-jela kalau aku terangkan semua…InsyaAllah aku akan buat satu post khas cara untuk collect list tanpa optin form dalam mase terdekat ni.

Okeh…Once korang dah start collect list (nama & email), korang mesti nak tanya…

Bro, nak tulis ape dalam email nanti?

Soalan macam tu memang famous sebenarnya…4 tahun aku buat servis autoresponder, aku tau lah…Nie antara soalan yang biase sangat ditanya!

Ok, untuk tulis email, korang tak perlu pening-pening nak tulis ayat ape untuk email…Just gunakan ayat yang lebih kurang sama macam post yang korang buat kat FB tadi…Then sertakan link ke blog/fanpage mcm dalam contoh kat bawah ni :

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F01%2Fsampel-email.jpg” width=”823″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Email yang ringkas macam tu biasanya tinggi klik ratenya (ramai orang baca)…So kalau korang ade 10k subscriber (orang yang register), ambil 5% je yang terpengaruh dan buat pembelian pun dah kayo korang…Inilah dio senjato terhebat dalam bisnes online sebononyo!

Anyway kalau niche yang korang buat tak sesuai dengan teknik penulisan email macam tu, korang boleh ambil beberapa perenggan daripada post korang untuk jadi bahan email…Then letak link “Teruskan Membaca”…Trick macam tu pun berkesan jugak.

Apa yang korang perlu buat seterusnya cuma maintain buat post (kat blog/fanapge/etc) + maintain tarik fresh trafik dari social media + maintain hantar email setiap kali ade post baru…Semudah tu je! 😆

Ringkasan

Ok…jom kita recap sikit step-step yang aku dah terangkan kat atas tadi :

Langkah 1 : Beli peralatan yang diperlukan (domain, hosting, autoresponder)

[images style=”0″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F01%2Farrow-small-2-2.png” width=”35″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Langkah 2 : Setup blog/fanpage/etc + optin form

[images style=”0″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F01%2Farrow-small-2-2.png” width=”35″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Langkah 3 : Carik dan register sebagai agen kepada produk-produk yang tawarkan program affiliate/dropship (optional khas untuk mereka yang takde produk sendiri)

[images style=”0″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F01%2Farrow-small-2-2.png” width=”35″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Langkah 4 : Belajar dan improve skill penulisan (copywriting) dari masa ke semasa

[images style=”0″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F01%2Farrow-small-2-2.png” width=”35″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Langkah 4 : Masukkan at least 10 post untuk permulaan

[images style=”0″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F01%2Farrow-small-2-2.png” width=”35″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Langkah 5 : Promote post tersebut di sosial media

[images style=”0″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F01%2Farrow-small-2-2.png” width=”35″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Langkah 6 : Hantar email pada subscriber setiap kali ade post baru

[images style=”0″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F01%2Farrow-small-2-2.png” width=”35″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Langkah 7 : Ulang dan ulang langkah 1 – 6

Kesilapan Yang Kerap Dilakukan Oleh Ramai Blogger

Sebelum korang masuk ke dunia penulisan santai, aku nak highlightkan beberapa kesilapan yang kerap dilakukan oleh ramai blogger atau mereka yang dah pernah buat teknik ni…Kalau korang buat kesilapan yang sama, korang jugak akan dapat hasil yang sama (income ciput atau takde income terus).

1) Bergantung Pada Blogspot/Medium Percuma Sepenuhnya & Selamanya

Aku akui 90% blogger Msia pilih blogspot berbanding wordpress…Berbeza dengan international blogger, wordpress jadi pilihan utama…Hasilnya, korang boleh tengok sendiri berape ramai blogger international yang jadi jutawan hasil blogging…Tapi blogger Msia, nak capai tahap jutawan tu susah sikit la…Kalau ade pun, tak ramai!.

Kat sini aku bukan nak cakap sebab pakai wordpress dieorg boleh jadi jutawan…Tak bukan macam tu maksud aku…Maksud aku adalah dengan gunakan wordpress, dieorg dapat bina branding dan pasang pelbagai tool yang hebat-hebat yang banyak menyumbang pada kejayaan dieorg untuk long term dari awal-awal lagi!

Kalau korang dah buat kerja rumah yang aku bagi kat atas (cari info blogspot vs wordpress), pasti korang akan setuju dengan isu ni… 😆

Sama lah jugak dengan kes kalau korang just guna media social 100% selamanya…Ini pun lambat laun akan effect prestasi bisnes online korang nanti…Mungkin 2-3 tahun ok la…Tapi nak maintain 10 tahun, memang susah!…So make sure jangan lakukan kesilapan yang sama.

2) Tak Guna Autoresponder

Ni jugak satu kesilapan besar…Nak tarik trafik bukan kerja yang mudah…So sepatutnya bila dah ade trafik masuk, kite kena “simpan” dieorg dalam autoresponder supaya senang nak guna di mase-mase akan datang.

[feature_box style=”31″ title=”Situasi%201%20-%20Tak%20Guna%20Autoresponder” alignment=”center”]

Katakan setiap hari korang buat 1 post dan berjaya tarik 100 pelawat…Daripada 100 pelawat, 5% buat pembelian produk…Anggap 1 sale korang untuk RM10…Cukup setahun korang akan dapat :

  • Jumlah post = 1 post x 365 hari = 365 post
  • Jumlah pelawat = 100 orang x 365 hari = 36500 orang
  • Jumlah pelawat yang buat pembelian = 5% x 36500 orang = 1825 orang
  • Jumlah keuntungan = RM10 x 1825 orang = RM18250/year

[/feature_box]

Ok..itu yang korang akan dapat kalau tak guna autoresponder…Sekarang kita akan guna data yang sama, tapi kita tambah penggunaan autoresponder (email marketing).

[feature_box style=”32″ title=”Situasi%202%20-%20Guna%20Autoresponder” alignment=”center”]

Katakan setiap hari korang buat 1 post dan berjaya tarik 100 pelawat…Daripada 100 pelawat, 30% akan daftar sebagai subscriber dan 5% akan buat pembelian produk…Anggap 1 sale korang untuk RM10…Setiap hari, korang akan maintain tarik fresh trafik dari FB dan guna autoresponder untuk subscriber…Cukup setahun korang akan dapat :

  • Jumlah post = 1 post x 365 hari = 365 post
  • Jumlah pelawat = Fresh traffic + email marketing

Ok, kita kira dulu jumlah fresh traffic :

  • Jumlah pelawat = 100 orang x 365 hari = 36500 orang

Sekarang kite kira pulak traffic dari email marketing (autoresponder)

  • Hari pertama = Belum ade subscriber
  • Hari ke-2 = 30% x 100 orang = 30 orang
  • Hari ke-2 = 30% x 100 orang = 30 orang

dan seterusnya…Setiap hari korang akan dapat penambahan 30 orang subscriber…Sotal subscriber bila dah cukup setahun adalah :

  • Jumlah subscriber = 30% x (36500 – 100) = 10920 orang

So jumlah traffic = Fresh traffic + email marketing = 36500 orang + 10920 orang = 47420 orang

  • Jumlah pelawat yang buat pembelian = 5% x 47420 orang = 2371 orang
  • Jumlah keuntungan = RM10 x 2371 orang = RM23710/year

[/feature_box]

Kesimpulannya, dalam setahun kalau korang guna email marketing, korang akan untung RM5460 (RM23710 – RM18250) lebih banyak daripada tak guna autoresponder.

Ok, katakan pulak tahun ke-2 kerajaan umum…

Bermula tahun 2017, semua media social akan di block!

So ape yang korang dapat sepanjang tahun 2017 kalau takde alternatif lain? —> RM0

So nampak tak kenape autoresponder tu sangat penting dalam ape-ape jugak bisnes online?

3) Bergantung 100% Pada Income Adsense/Innity/etc

Kebanyakkan blogger Msia buat duit bergantung sepenuhnya pada program-program pay per click (PPC) atau pay per view (PPV) macam adsense, innity dan sebagainya…Korang ingat senang nak buat duit macam tu? Aku buat adsense bagai nak rak berbulan-bulan, income nak tuang minyak kete pun tak cukup… 😆

Susah bhai…Korang promote produk (affiliate/dropship) jaaaaauh lagi senang…Kalau nak kencang main PPC/PPV ni, nak tak nak kena guna teknik greyhat/blackhat (shubhah/haram)…Sebab tu korang mesti selalu jumpe blog-blog Msia yang suka jaja cerita hot orang lain, then bila korang klik nak baca, muncul macam-macam jenis popup…Once korang klik, dieorg dapat komisen…Ni semua jenis yang nampak income riban-riban, tapi tak nampak dosa bertimbun-timbun yang kumpul secara tak langsung…Haa…jangan main-main!

So pada aku, lupakan je lah hasrat nak dapat income 5-6 angka sebulan dengan PPC/PPV unless korang betul-betul boleh buat teknik whitehat!…Aku bukan nak tabur pasir dalam periuk adsense/innity…Tapi aku just cerita realiti yang sebenar supaya korang faham dan tak terjerat same.

Peringatan

Okeh…Sekarang korang dah tau cara mudah nak buat duit secara online…Option yang korang ade sekarang adalah :

[bullet_block large_icon=”24.png” width=”” alignment=”center”]

  • Terus bertindak buat ape yang aku ajar.
  • Bertangguh-tangguh sampai hilang mood / terus lupe nak buat.

[/bullet_block]

Pilihan ade kat tangan korang…Aku dah ajar ape yang aku buat dan ape yang aku patut sampaikan…Aku jugak dah bagi beberapa offer yang belum tentu ade IM lain sanggup bagi…Ape pun pilihan korang, aku tak rugi ape-ape…Yang rugi atau untung hanyalah diri korang sendiri.

Anyway harapan aku, biarlah setidak-tidaknya korang dapat sikit manfaat daripada ape yang aku kongsikan ni…Jangan jadi orang yang sentiase negatif, malas dan selesa dengan apa yang ade…Bersyukur dengan apa yang ade memang digalakkan…Tapi selesa dengan apa yang ade boleh menyebabkan korang jadi semakin teruk dari masa ke semasa…Aku sentiase doakan korang berjaya dan terus berjaya….AMIN… 😀

P/s : Ilmu yang aku share ni basic je sebenarnya…Memang tak bolehlah nak sumbat A to Z dalam satu post…Anyway dengan ilmu basic ni pun dah boleh jana income sebenarnya…Aku pun selalu guna ilmu basic je…Still masuk jugak income.

P/p/s : Ilmu bisnes ni sentiase berkembang…So korang mesti sentiase menuntut ilmu dari mase ke semase…Jangan bergantung pada satu teknik semate-mate selame-lamenya…Ape yang boleh buat korang untung sekarang, mungkin akan jadi asbab kegagalan korang di mase-mase akan datang kalau korang tak upgrade ilmu.