Cara Settlekan Hutang Ratus Ribu Korang Dalam Tempoh Kurang Setahun!

Cara Settlekan Hutang Ratus Ribu Korang Dalam Tempoh Kurang Setahun!

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F04%2Funhappy-389944_1280.jpg” width=”1100″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Kawan-kawan, sepertimana yang korang sedia maklum, zaman kita ni memang zaman berhutang…Hampir setiap orang ada hutang…Hutang rumah, hutang kereta, hutang PTPTN, hutang kad kredit dan sebagainya…Setakat hutang ratus ribu tu normal dah sekarang ni!…Kadang-kadang beli smartphone pun hutang…Kerja macam nak mati pun bukan dapat simpan duit sangat…Semuanya buat bayar hutang!

Hutang ni kawan bukan satu benda yang kecik…Kalau kat dunia tak settle, kat akhirat tetap kena settlekan…Ni aku petik satu hadis untuk korang renung-renungkan…

Barangsiapa yang mati dalam keadaan masih memiliki hutang satu dinar atau satu dirham, maka hutang tersebut akan dilunasi dengan kebaikannya (di hari kiamat nanti) karena di sana (di akhirat) tidak ada lagi dinar dan dirham.” (HR. Ibnu Majah no. 2414) – mohon semak semula k.

Sebab tu kalau aku pikir-pikirkan pasal hutang, aku rasa macam tak nak rehat…Nak kerja je 24 jam untuk carik duit bayar hutang…Ye lah…Cuba korang pikir…Kita ni hutang keliling pinggang…Banyak pulak tu…Amalan pulak ciput…Kadang-kadang yang wajib pun tak buat…So canner nak settle ni bhai?

Alah bro, rilek la…Maintain je bayar hutang bulan-bulan…Buat ape nak rushing!

Bro/sis…Tak salah kalau korang nak maintain bayar hutang bulan-bulan…Cuma korang kena ingat (terutamanya para suami), mati ni bila-bila masa boleh berlaku…Hutang korang tu mungkin boleh settle dalam 20-30 tahun…Kalau umur korang tak sampai tahap tu canner? Nak harapkan anak bini korang settlekan? Dieorg sendiri mungkin bergantung pada income korang…Ape cer?

Itu tak ambil kira lagi kalau kiamat berlaku dan sebagainya…Korang tengok je lah pandangan ulama-ulama seluruh dunia kat youtube…Kat halaqah TV9 pun ada sentuh…Sekarang ni bro/sis, kita berada di ambang peralihan tanda-tanda kecil kiamat kepada tanda-tanda besar…Tanda-tanda besar ni, ANYTIME boleh berlaku…Once muncul tanda besar, ada lagi masa korang nak santai-santai bayar hutang bulan-bulan???

Dulu waktu aku kecik-kecik, ustaz cakap…Akhir zaman nanti kat tanah arab akan tumbuh pokok-pokok…Waktu tu aku pikir, “ni mungkin 5-6 generasi lagi ni berlaku”…Tapi kuasa tuhan bhai, sekarang ni bukan setakat pokok boleh tumbuh kat padang pasir, malahan siap turun salji lagi…Ko boleh imagine salji turun kat padang pasir??? Baru-baru ni aku ada dengar satu ceramah…Ustaz tu cakap, hasil kajian pakar meramalkan Tasik Galilee akan kering sekitar 5 tahun lagi…Once kering, apa berlaku?…Haa, korang google lah sendiri yea…Cuma kesimpulan yang aku boleh buat kat sini, kita memang dah takde banyak masa nak santai-santai lagi sebenarnya kawan… 😥

Fikir-fikirkan dan muhasabah diri masing-masing k… 😥 😥 😥

Ok bro…ko ni buat aku cuak plak…So canner cara nak settle hutang cepat?

Haha…Aku bukan nak buat korang cuak bro/sis…Aku pun cuak jugak…Tapi Alhamdulillah, Allah SWT bukak jalan…So, aku sharekan jalan tu untuk korang jugak…Mudah-mudahan kita semua dapat settle hutang secepat mungkin…Aman di dunia dan insyaAllah aman jugak di akhirat.

Ok bro/sis…Sebelum aku story, aku harap korang jangan skip walau SATU ayat pun…Benda ni penting sebab kalau korang tak faham (akibat skip-skip), korang tak dapat nak hadam dan seterusnya settlekan hutang…Nak bagus lagi, share post ni kat pasangan korang…Biar sama-sama saling faham memahamkan dan sama-sama buat!

Langkah 1 – Syukur

Pertama sekali tolong ambil masa kurang 5 saat SEKARANG untuk bersyukur dalam hati…Syukur sebab korang terbaca post ni…Ramai lagi orang kat luar sana yang sedar betapa pentingnya settle hutang cepat-cepat, tapi still tak nampak sebarang jalan…Honestly sebelum ni aku jugak pening kepala pikir cara nak langsai hutang secepat mungkin…Macam-macam cara aku cuba…Alhamdulillah akhirnya aku nampak jalan…So aku luangkan masa buat post ni agak kita sama-sama dapat manfaat!

Langkah 2 – Fahami & Terima Hakikat

Nak settle hutang ratus k dalam masa kurang setahun bukan boleh goyang kaki kawan…Korang kena terima hakikat bahawa korang kena korbankan masa, tenaga dan wang ringgit…Kalau korang harapkan gaji korang, spend 100% untuk bayar hutang dalam masa setahun pun belum tentu boleh bayar separuh daripada hutang…Kalau boleh sekalipun, takkan lah korang nak spend 100% kan…Abis tu nak makan pasir?…So, nak tak nak korang kena faham bahawa tak cukup setakat kerja 8 pagi hingga 5 petang untuk bayar hutang dengan pantas!

Korang kena lakukan sesuatu yang boleh dapatkan income yang banyak setiap bulan…Then baru boleh guna untuk bayar hutang…Apa yang korang nak kena buat, aku akan story kejap lagi.

Langkah 3 – Kira Semua Hutang

Sifu aku pesan, nak buat sesuatu kena set matlamat…Kalau tak, takut sesat…Macam nak daki gunung, mata kena tengok puncak gunung (matlamat)…Kalau tak, takut tak jumpa puncak.

So dalam kes ni korang kena listkan dulu jumlah hutang korang…Then set matlamat berapa lama masa yang korang perlukan untuk settle kesemua hutang…Aku cadangkan set setahun je kalau hutang korang bawah RM500k…Don’t worry, aku akan tunjukkan caranya nanti.

Let say hutang korang RM500k dan korang nak settlekan dalam setahun…Maksudnya sebulan korang kena dapatkan RM41.7k…Sehari RM1.4k…Dah siap buat kira-kira, korang tulis dulu, then tampallah kat mana-mana yang korang boleh nampak hari-hari…Buat screensaver laptop pun bagus…Benda tu penting untuk pembakar semangat!

Langkah 4 – Rahsia Jana Pendapatan Lumayan

Ok…Sekarang aku akan tunjukkan korang cara nak dapat income puluh ribu sebulan walaupun korang sibuk kerja 8 pagi – 5 petang…Kali pertama aku tau benda ni, aku rasa lega sangat-sangat…Nampak sinar harapan untuk aku settle hutang dan tingkatkan taraf hidup dengan cara yang lebih mudah daripada apa yang aku tengah usahakan sekarang…Pastu aku terus story kat family dan kawan-kawan dengan harapan supaya dieorg pun dapat manfaat sama…Alhamdulillah ada yang boleh terima & hadam…Ada jugak yang mungkin anggap benda ni annoying…Tapi ada aku kesah? Yang penting aku dah sampaikan benda baik…Terima tak terima belakang cerita… 😆

Okeh bro, cun! Cer story apa benda yang aku nak kena buat untuk dapat income sebanyak tu?

Orite ceritanya macam ni…Korang pernah tak dengar pasal Aliexpress, Banggood, Ebay dan yang seangkatan dengannya?

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F03%2FAliexpress.jpg” width=”1255″ link_url=”http%3A%2F%2Fwww.aliexpress.com” new_window=”Y” align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F03%2Fbanggood.jpg” width=”1255″ link_url=”http%3A%2F%2Fwww.banggood.com” new_window=”Y” align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F03%2Febay.jpg” width=”1261″ link_url=”http%3A%2F%2Fwww.ebay.com” new_window=”Y” align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Kalau korang tengok, dekat situ ada jual macam-macam produk…Produk untuk lelaki ada, untuk perempuan ada, untuk orang dewasa ada, untuk kanak-kanak pun ada…Ada yang mungkin korang dah biasa tengok dan ada jugak produk yang korang tak pernah tengok langsung…Harga pun boleh tahan murah!…Beribu orang beli…Contohnya dekat Aliexpress, minggu ni punya top selling product adalah macam dalam gambar kat bawah ni…

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F03%2Ftop-selling-aliexpress.jpg” width=”1115″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Selain tu, ada jugak yang tawarkan harga yang lebih murah kalau kita beli bundle…Contohnya…

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F03%2Fbanggoog-bundle-price.jpg” width=”1009″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F03%2Fbanggoog-bundle-price-bag.jpg” width=”1009″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F03%2Fbanggoog-bundle-price-hp.jpg” width=”1007″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Untuk makluman korang, hari tu ada sorang client aku bagitau aku yang dia sekarang tengah masyuk buat bisnes dekat website-website yang aku listkan kat atas tu…Apa yang dia buat secara ringkasnya macam ni…

[bullet_block large_icon=”21.png” width=”” alignment=”center”]

  • Langkah 1 – Pilih produk yang ohsem dekat website yang aku story tadi.
  • Langkah 2 – Buat website, then jual produk-produk ohsem tu pada harga lebih tinggi.
  • Langkah 3 – Then promote website dieorg guna FB Ads pada Mat Salleh…Tak main orang Msia beb sebab orang Msia tengah takde duit…hehe
  • Langkah 4 – Bila ada sale, customer akan bayar kat die pada harga jualan (dah siap markup la ni)…Then die akan order barang dekat website tadi pada harga murah/agen.
  • Langkah 5 – Supplier produk akan terus pos produk pada customer yang beli.
  • Langkah 6 – Die pulak boleh terus withdraw duit untung ke bank tempatan atau guna card bank US Payoneer yang boleh dicucuk dekat mesin ATM tempatan.

[/bullet_block]

Semudah tu je…Die tak payah nak stress-stress keluarkan modal beli barang dulu, simpan stock, uruskan produk, pergi pos barang dan sebagainya…Just duduk kat umah pakai boxer/short/kain palekat, then dapatkan sale dulu sebelum order pada supplier…Kerja minimum bhai!

Korang nak tau berapa income die???

Untung bersih 5-6 angka per month!…Tak lumayan kate ko?…Aku memang teruja gila sebenarnya…Tapi aku cover sikit la sebab client aku tu sebenarnya bolehlah dikatakan “student” aku jugak…Dulu aku ajar dia bisnes…Sekarang dia jauh lebih kencang daripada aku.

Tapi Alhamdulillah lah dia ni jenis tak kedekut…Baru-baru ni dia buat panduan dalam bentuk video tutorial tentang cara-cara dia buat bisnes tu dari A to Z…Video tutorial ni durationnya berbelas jam jugak…Memang complete dan sesuai untuk orang yang zero…Anyway, nak dapatkan video tu kenalah buat pelaburan sikit…Nak percuma memang tak dapatlah…Ilmu ratus ribu nak bagi percuma macam tu je? Kalau ko pun belum tentu nak bagi kan…Setengah-setengah orang takde nye nak share even berbayar…Bih baik makan sorang-sorang senyap-senyap… 😆

Senang ke bro nak buat benda ni? Aku dah la buta IT!

Emm…Pada aku benda ni senang je nak buat…Tapi tak taulah pada korang macam mana…Tapi insyaAllah tak susah kot…Lagipun tutorial dan support disediakan…Kalau tak paham, terus boleh tanya kat support group…Newbie yang hingusan pun boleh buat, takkan lah korang yang belajar tinggi-tinggi tak boleh buat kan… 😆 …Kat bawah ni aku belanja sikit screenshot hasil beberapa orang NEWBIE dapat walaupun baru buat benda ni sehari dua…

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F04%2Fshopievo-testi-1.jpg” width=”249″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F04%2Fshopievo-testi-2.jpg” width=”441″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F04%2Fshopievo-testi-3.jpg” width=”494″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F04%2Fshopievo-testi-4.jpg” width=”495″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F04%2Fshopievo-testi-5.jpg” width=”494″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F04%2Fshopievo-testi-6.jpg” width=”495″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F04%2Fshopievo-testi-7.jpg” width=”495″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F04%2Fshopievo-testi-8.jpg” width=”497″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F04%2Fshopievo-testi-9.jpg” width=”232″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

[images style=”3″ image=”http%3A%2F%2Fwww.usahawancyber.com%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F04%2Fshopievo-testi-10.jpg” width=”883″ align=”center” top_margin=”0″ full_width=”Y”]

Menarik kan… 😯 …Itu baru income newbie yang baru buat sehari dua…Income otai korang tak tengok lagi…Puluh ke ratus k sebulan bhai…So inilah dia yang korang boleh buat untuk dapatkan income puluh ribu sebulan…Tak perlu spend banyak masa, kerja dan duit…Bisnes-bisnes lain pun ok…Tapi banyak masa, kerja dan duit yang korang kena korbankan…Aku dah bisnes online secara fulltime sejak 2009 lagi bhai…So sedikit sebanyak aku tau pros & cons kebanyakkan bisnes.

Langkah 5 – Dapatkan Panduan & Hadamkan

Ok…Macam yang aku bagitau tadi, client aku ada buat panduan kalau korang berminat nak belajar…Panduan ni dalam bentuk video tutorial…Panjangnya berbelas jam…A to Z die ajar…Pada aku memang berbaloi-baloi…Tapi kalau korang power rangers, korang bolehlah try & error sendiri…Tak perlu beli panduan…Untuk aku, aku lebih prefer beli panduan…Buat apa nak susah-susah try & error…Kos try & error tu lebih banyak daripada kos beli panduan… 😆

Untuk dapatkan panduan tu, korang boleh beli kat SINI.

Dah beli nanti, make sure korang spend la masa malam korang untuk study…Kalau sehari dapat dalam sejam dua, insyaAllah seminggu settle…Then boleh terus buat.

 

Langkah 6 – Istiqamah & Jangan Cepat Putus Asa

Dalam apa-apa jugak bisnes, mula-mula biasanya memang susah sikit lebih-lebih lagi kalau korang zero…Anyway korang jangan cepat mengalah…Jangan buat sekali tak jadi terus frust menonggeng!

Bro/sis, baby nak belajar berjalan pun jatuh banyak kali k…Ni kan pulak bisnes.

Untuk elakkan korang cepat down, aku cadangkan korang sentiasa aktif kat support group…Tak paham terus tanya…Jangan pendam lama-lama sampai rase down…Korang kena ingat, korang belajar belasan tahun pun tak boleh dapat income sebanyak ni tau…So tolong buang istilah putus asa dari kamus hidup korang jauh-jauh!

Langkah 7 – Banyakkan Memberi

Ulama selalu pesan…1 kebaikan kita buat kat orang, 10 kebaikan Allah balas kat kita…Tak kat dunia, insyaAllah kat akhirat…So ambil nasihat berguna tu…Bila korang ada untung sikit, ringan-ringankanlah tangan untuk kongsi rezeki dengan orang lain…InsyaAllah rezeki korang akan bertambah muai!

Cadangan aku, korang ambillah beberapa percent untuk bagi mak ayah, beberapa percent untuk tolong orang susah, beberapa percent untuk sedekah Palestin, beberapa percen untuk sedekah kat masjid atau projek wakaf dan beberapa percent untuk reward diri korang sendiri (gaji)…Baki, korang buatlah bayar hutang!

Langkah 8 – Banyakkan Beringat

Waktu korang baru nak mula, banyak dugaan korang akan hadapi yang boleh membuatkan korang down…Bila benda tu terjadi, banyakkan ingat matlamat asal korang iaitu nak bayar hutang secepat mungkin!…Ingat, mati tu bila-bila masa je…Kiamat pun bila-bila masa jugak…Tapi hutang kekal!

Benda yang sama korang perlu ingat waktu korang dah berjaya jana puluh/ratus ribu sebulan…Jangan cepat lupa diri…Beli kereta mewah, beli rumah besar, etc…Bukan tak boleh…Boleh…Tapi make sure hutang kasi settle dulu…Then baru beli aset secara cash…Kan tenang hidup macam tu.

Penutup

Orite…Aku dah sampaikan apa yang aku nak share…Sekarang korang ada dua pilihan sama ada nak abaikan info ni, atau terus bertindak sebelum terlambat.

Kalau sebelum ni korang banyak berdoa supaya dimurahkan rezeki, mungkin ini ASBAB rezeki yang Allah SWT nak berikan pada korang…Cuma atas korang je lah nak ambil atau ignore…Up to you bro/sis… 😆

But hopefully korang dapat ambil sikit manfaat daripada perkongsian aku ni…Kalau korang tak mampu atau tak nak buat sekalipun, why not klik button share kat page ni supaya orang lain dapat manfaat.

Thanks for reading my post… 😀